Assalamualaikum. Selamat berpuasa, selamat beramal. All good greetings.

Alhamdulillah… dah selamat KMR dilahirkan selepas berhempas pulas, habis peluru, isi balik. signal tak sampai, silap translate kod. tiba-tiba musuh serang kut belakang pulak. haha… so exaggerated. macam main perang-perang je.

looking forward for your comments. let it be positive or negative, we do heart to heart talk. i mean by typing your comment as i just have common senses. no sixth sense yet😛. for those who still dont have their own copy, kindly visit JEMARI SENI and read the complete manual there.😀

sesaja nak tulis post ni. gaya macam takde keje je post benda ni *sambil tengok buku yang bertimbun atas meja n katil*😛. about the name origin😀.

1st name that i use was LOM. sebab orang selalu relate mimpi-bulan-malam-lady…? and the blog title pun sekian-sekian as u read. dan baru perasan ramai sangat guna bulan-bulan ni. habis bulan kat serata planet pi kutip.:P

i was thinking to use it as my ‘pen-name’ but somebody said, it sounds like ‘zaman Queen Victoria’. *rolling* too classic n kind of ‘mystic’…? heh, that somebody jangan marah saya ye.😛 saya tahu saya suka bagi smiley-rolling, sebab saya pun tak boleh stop gelak.😀

then what name i should use? *devilish grin*

so, i came out with saffaa

this is actually a username for something that needs username other than e-mails and forums. hehe. masa tu kena isi borang, back in 2000/2001/2002. sorry dah tak ingatlah bila and seriously otak sangat blurred. apa usernames yang nak tulis ni? at last pi korek briefcase ayah dalam almari buku tercabut satu pintu-tempat dia simpan semua doc penting. cari-cari…. ‘Koleksi nama-nama anak lelaki dan perempuan dalam Islam’.😀 (dah tak ingat buku ni letak mana. habislah kalau dia bising time nak cari nama cucu dia nanti) *rolling*

korek punya korek, jumpa la 3 nama. tapi yang paling ingat saffaa la sebab tu la 1st choice n the choosen username. supposely, it should be ada satu ‘a’ je kat belakang and an aphostrophy after the last ‘a’ =saffa’. tapi the bro that works with that company, tu cincang koma tu dan tambah ‘a’ lagi sebijik (ke saya yang tulis double a entah. sesedap ajinomoto je tuduh. tak ingat dah😦 ). the other 2, dah tak ingat la pulak. so, sebab dah tak ada choice sangat (haha… pity me).

hence, the pen-name changed into ‘saffaa’ with the addition of ‘miss’ as i’m still a mademoiselle.

until now, i haven’t meet any writer using this name as their pen name. so, i think, its safe to use it. hopefully takde akta hakcipta untuk pinjam nama-nama orang ni exc for pen-name case (kalau ada akta ni, habislah, nama kita tu the only one in this world. jenuh cari nama). kalau ada readers rasa nak letak nama anak using my pen name, silakan.


kenapa tak letak ‘miss’?

1-pi check kamus+tanya cikgu, miss=anisah…? [nanti bunyi cam nama r-ny-sa pulak jadinya😛 ]

2-english clash arab-melayu? [pelik kan? cikgu bahasa arab saya-delight komen karang. tak sedar diri tu language disaster, semua bahasa nak rosakkan :P]

3-nanti kalau tukar status takkan nak guna miss lagi? [sick joke*rolling* abaikan je :D]

why saidatul?

1-pi rujuk ustaz-ustazah, saidatul comes from ‘sayyidah’. and sayyidah means puan[?] Oh God…cant help myself😛

2-sayyidah also use as a noble title. contoh saidatina aisyah, saidatina khadijah. [eja melayu jadi lain sikit, kalau eja dalam huruf arab nampak skit. sorry.pc saya takde font arab]

3-sayyidah=Lady [alah… panggilan hormat untuk wife pembesar inggeris. queen victoria time ke? haha.taktau la]

so, i take the 2nd reason when i used ‘saidatul

Saidatul Saffaa = The purest lady.

(note the spelling. tapi kalau malas nak taip double,triple tu saya faham je :P)

Satu doa juga kan?

and a little advice, stop digging more as i’m not gold to dig for. you’ll only find skeletons if you keep digging.😀 its just a pen name. and its just me😀 yang suka merapu-rapu ni.

supposely it should be written ‘sayyidatussaffaa’😛.tapi saya nak edit jugak… bior jadi camtu. jangan kena serbu dengan ‘pakar’ arabic sudah (cik delight read this using sarcastic tone heh)😛

Ramadhan dah hari ke berapa ni?

Harapnya semua pun dah masuk gear 10 la. Jangan lepaskan peluang. Dah masuk 10 terakhir ni. Boleh iktikaf, tambah amal lagi.

Pray for me, us, muslimin.😀

O’Allah grant us lailatulqadr.

p/s: Siapa nak kad raya(yang online je yek. tak mampu+tak sempat beli dan pos kad raya keras tu. isk isk) sila tinggalkan komen anda di entry ni(nak letak smiley je pun takpe), ruang emel tu letak email add untuk saya send kad raya tu. tapi kalau segan, emel je terus ke saidatulsaffaa@gmail.com.😀

Cebisan mimpi kena road-block. Seriously jalan jam dari JB ke Arau.😦 And I’m stucked in PLUS Temerloh. haha..

Baru je semangat letak nombor-nombor kat tepi kunun nak sambung kat sini.

Doakanlah kalau-kalau boleh sambung lagi.😀