Salams. And all good greetings upon you.

So… what’s up? eheh.πŸ˜‰ Nothing. Perhaps. Or something insya-Allah.πŸ˜€

Angin dingin. Nyaman. Damai. Menyegarkan. Sampai terasa nak jenguk blog sendiri. Sapu-sapu sawang. Dan merapu merepek meraban sekejap.πŸ˜›

Semua orang dalam mode beraya (termasuk diri sendiri). Maaf sebab tak sempat buat wish hari raya atau kad raya virtual atau live. Dan untuk hamba Allah yang ada hantar kad raya pada saya tahun lepas. Kalau terbaca entri ni, saya nak ucapkan terima kasih sangat-sangat-dan-sangat. Dan juga maaf-sangat-dan-terlebih-sangat sebab tak balas kad raya berkenaan.😦 My bad. Gosh! I’m sorry. Mungkin raya tahun depan saya kena minta tolong sangat-sangat siapa yang nak hantar kad raya pada saya, tolong tulis alamat dalam kad ataupun emel saya alamat tu. (Macam entri ‘sangat’Β  la pulak jadinya)

So… why am I here? And what I’m doing here?

1stly, Selamat Hari Raya. Maaf Zahir dan Batin. Sungguh. Maaf sangat-sangat-sangat (again?) untuk yang sengaja dan tak sengaja.

2ndly, sebenarnya saya baru lepas terbaca entri ni. Maybe I’m in the same boat with Bro Imaen. Do you know what caught my leg?

Jangan lakukan sesuatu sebab ‘ingin’ sebab ingin tu sampai bila pun tak pernah habis. Jangan lakukan sesuatu sebab ‘suka’ sebab suka itu mudah berubah. Tapi lakukan sesuatu sebab ‘perlu’ sebab ‘perlu itu mengundang banyak manfaat. [Quartet~halaman 43]

Saya sebenarnya kagum dengan industri penulisan Malaysia. Bercambah-cambah. Terutamanya bab novel. Sampaikan tiap kali pergi kedai buku tu, compartment paling besar dalam kedai buku tu bahagian novel (main agak-agak keluasan), dan paling ramai orang kerumun pun bahagian novel.

Saya bukanlah orang veteran. Masih berpucuk bertunas pun lagi dalam industri ni. Mentah dan sangatlah tak berpengalaman.Β  Tapi, still nak cakap Subhanallah pada kelahiran penulis-penulis baru ni. To be honest, I’m impressed eventhough I haven’t read most of the novels. Okay, actually, I rarely, seldomly read novels (oh please don’t be like me). So, I dont exactly know what the latest novels are about.

From one side it’s aΒ  relief. For there’ll always and always be the next echelonsΒ  in this industry. So that I can retire peacefully. eheh.πŸ˜‰

Naa… I don’t really want to emphasize the ‘retirement’. Because I’m not yet retire. And not even planning to. (Okay I feel so old now. Yes, I’m an old lady. Not the riang ria, muda remaja one as you all think I am. ahaks!)

Yet.πŸ˜‰ Not talking about the writers’ block also.

Okay. I’m writing. Now (a.k.a this entry :P). And before this. And insya-Allah as long as Allah allows me to do so. I am writing something. Even though I left my blog silently.

It’s just the feeling ofΒ  ‘its a big responsibility’. Personally, this feeling often comes and accompanies me all through my life and whatever I’m doing. If it was for glamorization, I would prefer you join modelling (nauzubillahi min zalik). If it was for money, you better run a business. If it was for awards or Nobel Prize, I would prefer you do something else.

Satu tanggungjawab. Dalam kata lain, satu beban. Bila kita betul-betul faham ‘mengapa kamu berkata tentang apa yang tidak kamu lakukan’. So you think it’s easy? Plot a storyline. Mula, klimaks, penutup. That’s all? NO. It’s more than anything else bila kita tahu dan faham bahawa semua benda, huruf, perkataan dan perbuatan kita will be displayed in front of us. Soon in the akhirat. Dan sebab saya bukan orang yang baik lagi sempurna, jadi saya tak boleh dan tak mampu menulis orang yang sangat sempurna.

So. Whatever you do, talk, say, think wise. Wisely. In blog, live, in Facebook, Twitter etc. Mungkin 10 tahun akan datang kita lupa. Tapi Allah tu tak pernah lupa.

(Ok. I don’t know what I’m talking about now. :-P)

3rd, tentang komen review dan segala macam kritik. Terima kasih sangat-sangat. Ramai yang cakap pada saya Quartet tu terasa sangat dekat dengan jiwa.πŸ™‚ Alhamdulillah. Secara jujur lagi, Quartet tu buku yang paling ‘ringan’ bagi saya sebab macam-macam benda jadi di sebalik sebuah ‘Quartet’ tu. Bila dah macam benda jadi, saya pun tak sempat nak membaca banyak-banyak, blockade yang sangat panjang. Macam hampir jadi tak jadi dah.😦 Alhamdulillah, Allah masih bagi peluang pada saya untuk ‘adunkan’ apa yang menyentak jiwa, yang menyentuh rasa, menitis air mata, yang segalanya dalam Quartet tu. Mungkin yang ‘next’ ni tak akan sama dah.

Jadi saya keluarkan apa yang jadi keliling saya sahaja. Pengalaman itu guru yang paling mahal kan? Dan lain padang lain belalang, lain orang lain pengalaman. Kenal dengan orang keliling kita lebih rapat, insya-Allah banyak benda yang kita boleh belajar. Saya sendiri belajar sambil tulis ‘Quartet’. Sungguh.

4th, what’s my next dream. Sebenarnya… macam tak tahu. Entah. Menulis macam tak menulis. ahaks! (alasan untuk mengelak). Ada insya-Allah. But I don’t publish it in this dream-space because it’s like macam siput sedut.πŸ˜› Super slow progressing. Bila dah super slow, tak tahulah bila nak siapnya. (Janganlah puan editor angkat rotan lepas ni. Ampun!)

I have to catch up with multiple things. So, I spend my time reading so so so few. And I spend my time sketching storyline and writing soooooo few also. Saya tak mengeluh. Tapi saya rasa syukur bila Allah sibukkan saya. So that I don’t spend my free time doing useless things. Study, of course takkan pernah tak sibuk. Tanggungjawab lain as anak, adik, kakak, isteri(not yet), ibu nenek(apakah?) segala takkan pernah hilang.

Saya sibuk. Titik. (Argh! Paling tak best bila sibuk tu tak pernah boleh jadi alasan untuk tak menunaikan tanggungjawab. Kan?πŸ˜‰ )

So… will you pray for me to be able to share my dreams more and more? Do share yours too!πŸ™‚

5th, untuk mereka yang masih lagi tidak tahu. Quartet itu maksudnya EMPAT, FOUR, PAPAT, ARBA’AH, CUATRO, CHAR.

6th, siapa yang tak beli KMR, Damai dan Quartet lagi. Tiada ampun untukmu dariku di hari raya ini. (ecewah ayat! :P)

7th, dreams to breathe and writes to live. That’s me.

The half-tiga-suku,

Miss SaffaaπŸ˜€